Alles over gordijnen
10-04-2014 00:00:00

Buiten dat gordijnen praktisch zijn, geven ze je huis de uitstraling die je wil. Hoe je het ook uitkiest, gordijnen laten je huis nooit ruimer lijken. Gordijnen werken verkleinend, maar geven je huis wel het knusse thuis-gevoel. 

 

De juiste gordijnen

Wil je het verklein-effect zo klein mogelijk houden? Kies dan voor een stof waar nog licht doorheen komt. Of voor niet geplooide gordijnen.

Wil je juist een intieme sfeer? Combineer dan bijvoorbeeld vitrage met overgordijnen in een warme tint. Gouwenberg wonen heeft mooie, moderne soorten vitrages. Bijvoorbeeld met een weerschijnend effect in een andere kleur. Of strak, door inbetweengordijnen als panelen te bevestigen. 

 

Gordijnen top op de grond zijn eigenlijk in alle gevallen het mooist. En je kamer lijkt dan direct nog hoger.

 

Raambekleding heeft Gouwenberg wonen in veel verschillende soorten. Paneel- of rolgordijnen, lamellen, jaloezieen, of juist gordijnen in rijke, warme stoffen. Kom eens langs voor inspiratie.

 

Voeren

Sommige stoffen kunnen door het zonlicht verkleuren. Een voering gaat dit tegen. In de slaapkamer is het voeren van de gordijnen ook slim. Neem dan een lichtdichte voering om het licht buiten te houden.

Heb je nog enkel glas? Neem dan een gewatteerde voering voor de isolatie. 

 

Hoeveel heb je nodig?

Gouwenberg komt het graag voor u opmeten! Toch een inschatting zelf maken? 

  • Neem een gordijnrail of -roede die 20 centimeter breder is dan de ramen, zodat de gordijnen niet voor het raam hangen als je ze openschuift. Stem de hoeveelheid stof af op de lengte van de rail.
  • Voor gordijnen met een enkele plooi heb je de raillengte maal 1,8 aan stof nodig. Stel dat je gordijnen van 4 meter wilt, dan heb je 4 x 1,8 = 7,20 meter stof nodig.
  • Voor een dubbele plooi moet je de breedte van de stof maal 2 nemen. Gebruik je nestelringen, dan heb je genoeg aan de breedte maal 1,6.
  • Als de stof niet kamerhoog verkrijgbaar is, dan moet je banen stof aan elkaar stikken. Let erop dat je voor beide kanten evenveel banen berekent. Banen berekenen doe je zo: deel de railbreedte door de stofbreedte. Bijvoorbeeld 500/150 cm = 3,3 meter x 1,8 = 6 banen. Dan bepaal je de hoogtemaat van de gordijnen: kamerhoog min 2 centimeter afstand tot de vloer, plus 35 centimeter stoftoeslag voor de dubbele zoom en de gordijnband. Deze uitkomst vermenigvuldig je met het aantal banen en je weet hoeveel stof je nodigt hebt.

Tips over gordijnen

  • Als de kamer hoger is dan drie meter is het verstandig om voro een dubbele plooi te kiezen. Anders zie je geen plooivorming meer aan de onderkant. 
  • Stem je gordijnen af op de inrichting. Bij een moderne vloer kunnen warm getinte gordijnen voor meer sfeer zorgen. Bij een houtenvloer staan juist lichte gordijnen erg mooi.
  • Als je voor een dessin kiest met een groot patroon kan het zijn dat je extra stof nodig hebt. Het komt het beste tot zijn recht als op elke baan het hele patroon terugkeert.
Powered by: WebBuro WebBuro